niedziela, 19 kwietnia 2015

Sałatka hakuna batata!

Stało się! Bataty w Biedrze to rzecz wielka! Teraz nic nas już nie zaskoczy! Poszłam, kupiłam i sałatkę wymyśliłam.




Była taka piękna, kolorowa, że aż szkoda było ją pożerać.

Składniki:
  • połówka sałaty lodowej
  • trzy duże bataty
  • torebka ugotowanego dzikiego ryzu
  • opakowanie rukoli
  • jedna pomarańcza
  • jedno pieczone jabłko
  • dwie garści pestek dyni
  • dwie garści orzechów włoskich
  • trzy łyżki sosu balsamicznego
  • ok 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, rozmaryn
Bataty pieczymy w woreczku do pieczenia polane oliwą i posypane obficie rozmarynem. Po upieczeniu (nie powinny być zbyt miękkie). Przy okazji możecie upiec jabłko (piecze się jakieś 15 min.). Po upieczeniu bataty i jabłko kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników i mieszamy.


9 komentarzy:

  1. Też na nie czyhałam :D Od lutego zaczęli je powolutku wprowadzać, uwielbiam pyszne ugotowane, usmażone, upieczone najlepsze to chyba na surowo ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na surowo? ale hardkorowo! jeszcze tak nie probowalam, a nie boli potem brzuch jak po zwyklych surowych ziemniakach?

      Usuń
  2. świetne połączenie smaków - takiej sałatki jeszcze nie próbowałam, dlatego tym bardziej mnie kusi -świetna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki Daria! zrob sobie taka salatke a ja sobie na pewno "podkradne" cos od Ciebie:) dodalam jeszcze do przepisu ryz bo na smierc o nim zaponialam! taka ze mnie gapiszon!

      Usuń
  3. Smacznie, zdrowo, kolorowo. Zapraszam się

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne połączenie skladników. lubię bataty w tego typu daniach, więc z apetytem bym jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile te ziemniaki powinny się piec:

    OdpowiedzUsuń