środa, 7 stycznia 2015

Wegański zapiex z ziemniakami i bakłażanem.

Chude styczniowe czasy nastały...Bida piszczy więc przepis pojawia się jak królik z kapelusza, na taniego w wykonaniu ale jakże zdrowego zapiexa.



Składniki na zapiekankę:
1 średniej wielkości bakłażan
1 kg ziemniaków
puszka pomidorów
ok 200 dag soczewicy zielonej lub opakowanie granulatu sojowego
puszka pomidorów
dwie średnie cebule
dwie łyżeczki rozmarynu suszonego
dwie łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka oregano
olej lub oliwa do smażenia

Składniki na serek migdałowy:
dwie garści migdałów blanszowanych lub w skórce
trzy łyżki mleka migdałowego lub śmietanki sojowej
dwie łyżki soku z cytryny
łyżeczka płatków drożdżowych (można pominąć)
sól i majeranek lub cząber do smaku.

Wykonanie serka migdałowego;
Migdały zalewamy ciepłą wodą. Jeśli są blanszowane wystarczy ok 1 h wcześniej, jeśli nie to przynajmniej 6h lub najlepiej zostawić je zalane na 12h i później obrać ze skórki. Do migdałów dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Serek gotowy.

Wykonanie zapiexa:
Bakłażana kroimy w dość cienkie plastry, solimy i zostawiamy aby wyciekła z niego gorycz. W tym czasie gotujemy ziemniaki w t-shirtach wcześniej dokładnie je myjąc. Soczewicę gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Podsmażamy cebulę, dodajemy ugotowaną soczewicę lub granulat sojowy (z nim zapiekanka lepiej smakuje) i pomidory z puszki. Dodajemy zioła prowansalskie i oregano. Bakłażana grillujemy na suchej patelni z obu stron
Lekko twarde (prawie ugotowane) ziemniaki przekładamy do formy do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy rozmarynem. Na to wykładamy mieszankę z patelni, serek i przykrywamy grillowanymi plastrami bakłażana. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na ok 25min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz