niedziela, 30 listopada 2014

Niedzielny wegański ramen amen

Niedziela... Siedzimy... Nic się nie dzieje...





Ramen to idealna alternatywa dla niedzielnego tradycyjngo rosołu. Jeśli mięsożercy zapowiedzieli się u Was na obiedzie albo urządzacie uroczyste wegańskie przyjęcie nie widze lepszej opcji. Przy tym jest hot hot więc idealny na ten wypizd na zewnątrz. 

Składniki na ok 4 porcje:
2 l bulionu warzywnego z trzema marchewkami pokrojonymi w duże kawałki
opakowanie cienkiego makaronu orientalnego (sojowego, gryczanego lub ryżowego)
1 duży por lub dwa małe
ok 1/4 kapusty pekińskiej 
dwie cebule dymki lub szczypiorek
4 łyżki sosu sojowego
1 tofu pokrojone w kostkę, zamarynowane 
1 godzinę wcześniej w mieszance sosu sojowego z dwiema łyżkami syropu klonowego, z agawy lub miodu i pęczkiem natki pietruszki)
pół łyżeczki chili
łyżeczka startego imbiru
2 pokruszone paski nori
3 łyżki oleju sezamowego\
pęczek pietruszki
olej słonecznikowy
dla wegetarian dodatkowo 2 jajka

Ugotować bulion na warzywach z przyprawami ( sól, pieprz, ziele angielskie, lubczyk) lub na dwóch kostkach warzywnych, trzech marchewkach i selerze z tymi samymi przyprawami.  Makaron ugotować i napełnić nim miseczki. Por i kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzac łyżkę oleju, Podsmażyć tofu pokrojone w kostkę. Po podsmażeniu tofu przełożyć do miseczek z makaronem. Na tą samą patelnię dodać jeszcze trochę oleju słonecznikowego i olej sezamowy i podsmażać pokrojony por i kapustę. Jak por i kapusta zmiękną i lekko się zeszklą, dolać sos sojowy i pół szklanki bulionu, dodać imbir, chili pokruszone paski nori. Gotować jeszcze ze 2 minuty. Tak mieszankę przełożyć do miseczek z makaronem i tofu, Zalać pozostałym bulionem z marchewkami. Posypać pokrojoną dumką i pietruszką. W opcji dla wegetarian dodać ugotowane jajko. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz