czwartek, 16 października 2014

Nie bądź świnią i jedź makaron z cukinią.

Taki to oto przepis na kluchy, ale nie jakieś zwyczajne tam, jeno na wypasie z pesto własnego wykonu i pieczarki trochę i cukinii...Ślinka cieknie? To nie obijać się tylko do roboty bo to przepis na dni, kiedy wracasz ze szkoły lub pracy głodny/a jak sam skurczybyk i jedyne co masz w głowie to "ŻREĆ!!!"





Składniki na pesto:

liście bazylii z ok dwóch sadzonek,
spora garść orzechów nerkowca,
twardy ser vegański w kostce typu mozzarella (można pominąć)- do dostania w sklepach ze zdrową żywnością,
ok pół szklanki oliwy,
duży ząbek czosnku pokrojony na małe kawałeczki lub przeciśnięty przez praskę,
sól  i pieprz do smaku
sok z ćwiartki cytryny

Wykonanie pesto:

Ser ścieramy na tarce z małymi oczkami. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (jak nie macie blendera to se kupcie) i miksujemy. Pesto nie może być suche wiec jeśli brakuje oliwy nie żałujcie jej- w zimnej formie jest bardzo zdrowa. Jeśli zostanie Wam trochę pesto po wykonaniu dania, przełóżcie je do słoiczka lub plastikowego pojemnika, zalejcie oliwą (dzięki niej pesto dłużej zachowa świeżość i nie ściemnieje) i wstawcie do lodówki

Składniki na makaron:
jedno opakowanie makaronu ze szpinakiem (szukajcie takiego bez jajka w składzie) typu tagliatelle lub pappardelle lub wieloziarnistego
jedna mała cukinia,
sześć pieczarek,

pesto,
oregano (najlepiej świeże ale jeśli nie mamy to suszone),
pomidorki koktajlowe,
rukola świeża,
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy na taką twardość jaką lubicie. na głęboką patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w grube kawałki (ja zawsze kroję na ćwiartki), solimy, dodajemy oregano, sól i pieprz. Bardzo lekko podsmażamy żeby warzywa nie były zupełnie surowe ale żeby też zachowały swoją chrupkość.
Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto i mieszamy, następnie dodajemy warzywa.
Całość zwieńczamy liśćmi świeżej rukoli i połówkami pomidorów koktajlowych.


Szybko, smacznie, zdrowo!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz